Američki ambasador u Prištini, Christopher Dell,oštro je reagovao na odbijanje perdsjednika Skupštine Kosova, Jakupa Krasniqija, zahtjeva za ukidanje imuniteta nekolicini zastupnika koji su pod istragom.

U ekskluzivnom intervjuu Glasu Amerike, ambasador Dell je rekao da sa tim stavom, predsjednik skupštine, Krasniqi, "je odlučio izazvati međunarodnu zajednicu, da izazvao najbolje prijatelje Kosova u ime zaštite jednag ili dva svoja prijatelja. "

On je rekao da dok  gospodin Krasniqi "ne pokazuje veći osjećaj odgovornosti za rješavanje mnogih problema koji su proizišli do sada, biće nemoguće za Sjedinjene Države da nastave raditi kao partner."

Danas, predsjednik parlamenta Krasniqi je predstavio članovima predsjedništva  odgovor koji je poslao šefu EULEX-a, Xavier de Marniak, koji je zahtjevao ukidanje imuniteta zastupnicima koji su pod istragom.

Prema Glasu Amerike, Krasniqi je pisao u svom pismu šefu EULEX-a da nije u nadležnosti parlamenta da se bave pitanjem imuniteta i da prema Ustavu, Vlada može zatražiti od Ustavnog suda objašnjenje za imunitet zastupnika.