Primjenu svakog dogovora između Beograda i Prištine na terenu nadgledaće tripartitna grupa, kojom će predsjedavati Evropska unija, izjavio je evropski posrednik u dijalogu Robert Cooper i naveo da će svi problemi koji se pojave u praksi biti rješavani ponovnim razgovorima.

"Insistiraću na tome da se oko svega postigne dogovor između Beograda i Prištine. Primjenu svakog sporazuma nadgledaće tripartitna grupa, kojom će predsedavati EU", kazao je Kuper, koji danas u Beogradu treba da se sastane sa šefom beogradskog tima Borkom Stefanovićem i ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Cooper je u intervjuu "Blicu" naveo i da su i šefovi beogradskog i prištinskog tima Borko Stefanović i Edita Tahiri "izuzetno tvrdi pregovarači" i da veliku teškoću u dijalogu predstavlja to što "obje strane stoje na pozicijama koje su tokom vremena utvrđene i prihvaćene kao ispravne, zakonite i najbolje moguće za njih".

Beograd i Priština postigli su 2. jula prve dogovore i to o slobodi kretanja i matičnim knjigama i načelan dogovor o fakultetskim diplomama.

Upitan da li postignuti sporazumi, kao i oni koji predstoje, predodređuju status Kosova, Cooper je naveo da se razgovori između Beograda i Prištine odvijaju na osnovu toga da ni sam dijalog ni postignuti sporazumi "ne predodređuju poziciju bilo koje strane kada je u pitanju status".

 “Stoga ni sadašnji ni budući dogovori neće imati uticaj na status Kosova. Priština zadržava svoju poziciju, Beograd takođe", kazao je on.

Prema njegovim riječima, uspjeh razgovora Beograda i Prištine garantuje to što "obje strane imaju interes da steknu kredibilitet u Evropi, u regionu i u međusobnim odnosima".

On smatra i da postignuti dogovori nisu savršeni ali da "jesu korak napred"  i izrazio očekivanje da će Beograd i Priština ubuduće lakše dolaziti do dogovora jer je "led probijen".

Ističući da svaka strana u razgovorima ima specifične sfere interesovanja, Cooper je naveo da je Beograd vrlo zainteresovan za religijsko i kulturno nasleđe, dok Prištinu najviše interesuje "carinski pečat jer ništa ne može da izvozi u Srbiji ili preko nje".

Radio KIM