Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo je na 13. sastanku u utorak u Prištini naložila Međunarodnom civilnom predstavniku Piteru Feithu da u konsultaciji sa kosovskim vlastima počne sa planiranjem okončanja mandata, u zavisnosti od dalje procjene sprovođenja od strane MUG-a.

Predstavnici evropskih zemalja i SAD-a pohvalili su Kosovo za posvećen angažman u dijalogu, i podstakli Srbiju i Kosovo da nastave da „kao nezavisni i suvereni susjedi traže aranžmane za pitanja od praktičnog značaja za svoje građane”.

Pieter Feith, čija kancelarija nadgleda nezavisnost Kosova i sprovođenje Ahtisarijevog plana, potvrdio je da se trenutno razmatraju koraci o privođenju kraju mandata Međunarodne civilne kancelarije.

“Nema rokova za to, ali vas uvjeravam da postoji koncenzus da će se to desiti prije ili kasnije,” kazao je Feith nakon održanog sastanka MUG-a.

On je istakao da sjever zemlje i dalje ostaje glavno pitanje kada u pitanju sprovođenje Ahtisarijevog plana na cijeloj teritoriji Kosova, ali je naglasio da postoji saglasnost unutar MUG-a da neće biti podjele, da sjever neće ostati zamrznut konflikt kao i da će ostati unutar granica Kosova.  

Dve opcije za Mitrovicu

On je takođe istakao da prilikom razmatranja aplikacije Srbije za članstvo u EU, postoje očekivanja da će Kosovo biti dio diskusije.

“Ukoliko Srbija želi da krene napred, onda moraju da se postignu konstruktvni sporazumi za region, a to će nam pomoći kada je u pitanju sjever”, kazao je Faith.

Premijer Kosova Hashim Thaci je ovom prilikom izjavio da kada su u pitanju unutrašnja pitanja Kosova i implementacija Ahtisarijevog plana, o tome se ni pod kojim okolnostima neće razgovarati sa Srbijom.

“Ovo je naše ustavno i zakonsko pitanje i obaveza kada je u pitanju dokument predsjednika Ahtisarija, a na tome ćemo raditi zajedno sa MCK i gospodinom Feithom”, kazao je Thaçi.

Opština Sjeverna Mitrovica je jedina preostala opština koja se treba uspostaviti, na osnovu Ahtisarijevog plana, ali se to još nije desilo zbog otpora srpskog stanovništva u tom dijelu zemlje.

Tokom sastanka MUG-a, premijer Kosova je čak predložio da, ukoliko to trenutno nije moguće, postoji druga opcija - da se razmotri mogućnost funkcionalizacije samo jedne opštine i za južni i za sjeverni dio Mitrovice, kao što je to bilo u prošlosti.

“U ujedinjenoj Mitrovici možemo formirati Savjet u kome bi Srbi imali vlast za sva pitanja u sjevernoj Mitrovici, tako što bi im se omogućilo da nastave da imaju svoj glas u svojim opštinskim pitanjima”, kazao je kosovski premijer.

RSE