Vlada Kosova najavila je da će preduzeti sve mere kako bi Okružni sud u severnom delu Mitrovice funkcionisao u potpunosti i to pod ingerencijom Prištine.

Ministarka pravde Nekibe Kelmendi u subotu je na sednici Vlade Kosova, tražila da se obezbede sredstava za prevoz sudija i tužilaca kao i drugog osoblja iz južnog u severni deo Mitrovice, što bi, kako je navela, bio korak ka potpunom funkcionisanju tog suda.

"Krajnje je vreme da sud u Mitrovici počne potpuno da funkcioniše," rekla je ministarka Kelmendi, ali nije precizirala konkretne rokove.

Vlada juče nije glasala o njenom zahtevu, ali je premijer Hašim Tači obećao da "će vlada na narednoj sednici dodeliti sredstva za prevoz osoblja tog suda".

Štampa ipak ocenjuje da "povratak kosovskog kadra u taj sud nije toliko jednostavan".

"Okružni Sud u severnom delu Mitrovice je van funkcije od protesta organizovanih po proglašenju nezavisnosti Kosova 2008 godine. Albanski radnici proterani su u to vreme iz sudova u severnom delu Mitrovice", podsećaju dnevnici i dodaju "da su Srbi protestovali čak i zbog dolaska Euleksovih sudija i tužilaca."

Nedavno je Kelemendi za odluku vlasti u Beogradu da imenuju sudije i tužioce za sudove, izjavila da je to uplitanje u unutrašnje poslove Kosova i istakla da ti sudovi neće moći da se uspostave.  

„To su ilegalni sudovi. Odluke tih sudova se ne mogu sprovoditi na Kosovu. Smatram da je to eklatantno mešanje u unutrašnje stvari Kosova,“ kaže Kelmendi.    

U Skupštini Srbije neposredno pred novu godinu zakletvu su položili sudije i drugi nosioci pravosudnih organa.

Među njima su i sudije sudova na Kosovu, uključujući i sudije za sudove u novoformiranim opštinama posle izbora od 15. novembra 2009. koje vlasti u Srbiji nisu priznale.

Izvor: RSE