Šef kancelarije za vezu EU na Kosovu Kjartan Bjornson odbacio je mogućnost da se popis stanovništva sprovede na severu Kosova u isto vrijeme kada popis bude organizovala Srbija jer se, kako kaže, radi o dva odvojena procesa.

Bjornson kaže da se popis stanovništva na sjeveru Kosova ne može sprovoditi paralelno sa onim koji će na jesen biti obavljen u Srbiji.

"Mislim da do toga neće doći. Ne vjerujem da bi i Beograd insistirao u tom pravcu. To su dva odvojena procesa a oni statistički moraju da budu u istom šablonu. Tehnički, proces popisa srtanovništva u Srbiji ne bi mogao da bude kompatibilan sa eventualno paralelnim popisom stanovništva na sjeveru Kosova”, kazao je Bjornson, prenosi Kontakt Plus radio.

Eurostat, kao centralna statistička agencija EU, ponudila je mogućnost da popis na sjeveru Kosova bude sproveden tokom ljetnjih meseci. Bjornson kaže da, i pored velikih napora predstavnika EU, nije postignut dogovor o popisu stanovništva sa lokalnim predstavnicima Srba na sjeveru Kosova.

"Od novembra prošle godine smo razgovarali sa sa predstavnicima lokalne samouprave u vezi realizacije projekta popisa stanovništva na sjeveru Kosova u okvirima koji je prihvatljiv za obe strane, a uz pomoć Evropske komisije i Agencije Ujedinjenih nacija (UNOPS). Uprkos svim naporima i svim razgovorima nije postignut dogovor i nije pronađen način na koji bi popis bio ostvaren, a da odgovara svim stranama”, naglašava Bjornson.

On je dodao da će konačni rezultati popisa stanovništva na sjeveru Kosova biti objavljeni tokom maja ili juna sljedeće godine.