I danas će biti sunčano i veoma toplo, sa najvišom temperaturom do 39 stepeni. Uveče i tokom noći uz lokalni razvoj oblačnosti mogući su kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.


 
Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, u utorak malo svežije i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Od srijede do kraja perioda pretežno sunčano i veoma toplo, sa maksimalnom temperaturom u većini mjesta na Kosovu od 32 do 38 stepeni. Samo su u subotu, uz manji pad temperature i lokalni razvoj oblačnosti, ponegde mogući kratkotrajni pljuskovi i grmljavine.

Stručnjaci Zavoda za hitnu medicinsku pomoć ukazuju da je neophodno da se više odmaraju oni koji spadaju u grupu takozvane osjetljive populacije - djeca, omladina, trudnice, dojilje, stari, oboljeli od hroničnih bolesti, rekonvalescenti, osobe koje se bave teških fizičkim poslovima i oni čiji je posao vezan za rad na otvorenom prostoru.

Što više tečnosti, voća i povrća 

Za uspješno izlaženje na kraj sa visokih temperaturama, ljekari savjetuju građanima da se pridržavaju uputstava o načinu ishrane, odgovarajućem unosu vode i napitaka, zaštiti od spoljnih uticaja u boravišnom i radnom prostoru.

Tokom visokih temperatura izuzetno je važno piti dovoljno tečnosti, jer organizmu tada najviše prija i pomaže pijaća voda. Kod visokih temperatura odrasle zdrave osobe treba da unose osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave fizičkim aktivnostima ovoj količini treba da dodaju od jedne do tri čaše vode za svaki sat aktivnosti. Osim vode, dobar izbor su i mleko i voćni sokovi, a istovremeno treba smanjiti unos kofeinskih napitaka i alkoholnih pića, jer deluju kao diuretici, odnosno uslovljavaju dodatni gubitak vode.