Sedmicu poslije postizanja tri dogovora između Prištine i Beograda, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga nije saopštila svoj stav, dok drugi visoki predstavnici kosovskih vlasti isnose različita mišljenja o dogovorima, piše danas dnevnik "Koha Ditore".

Za razliku od premijera Hashima Thaçija i predsjednika Skupštine Jakupa Krasniqija, predsjednica Jahjaga još uvijek nema stav o prvim dogovorima koje su 2. jula u Briselu postigli pregovarački timovi Beograda i Prištine.

Njen savjetnik za medije Arber Vllahiu nije dao nikakvo objašnjenje oko ovog pitanja.

Predsjednik Skupštine Krasniqi je otvoreno kritikovao postignute dogovore, ocjenivši da "Kosovo nije trebalo da prihvati da se građani Kosova kreću po Srbiji sa ličnim kartama a ne sa pasošima koji imaju natpis Republike Kosovo i nije trebalo prihvatiti da se granica između dveju zemalja smatra "administrativnom linijom".

Tri glavne opozicione stranke - Demokratski Savez Kosova, Samopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova, u petak su zatražile vanrednu sjednicu Skupštine Kosova na kojoj bi se raspravljalo o postignutim dogovorima.

Premijer Thaçi je ocjenio da je riječ o zaključcima koji su proizašli iz dijaloga u Briselu između državnih delegacija Kosova i Srbije i da ne postoji potreba da se oni ratifikuju u Skupštini.

Zamjenik premijera i ministar lokalne samouprave u vladi Kosova Slobodan Petrović je pozitvno ocjenio postignute dogovore i naveo da će se "početkom njihovog sprovođenja eliminisati sve dileme građana oko ovih zaključaka".