Kako bi na licu mjesta video kako se organizuje doček Kosovara koji žive i rade u inostarnstvu a za vreme ljetnjih odmora doalze u rodni kraj, ministar za dijasporu Ibrahim Makoli u pratnji svog zamjenika Ćerima Bajramija i ostalih najbližih saradnika, posjetio je granični prelaz Vrbnica nedaleko od Prizrena. Konstatovano je da polisa osiguranja koju i ove godine u prosjeku oko 40 eura oni plaćaju prilikom ulaska u svoju zemlju, predstavlja veliko uznemirenje gastarbajtera koji imaju po nekoliko osiguranja u zemljama gdje rade a da moraju da plaćaju i prilikom ulaska na Kosovo.


“Biće olakšanja na graničnom prelazu, ali smo zaintersovani takođe da se zakon sprovodi u cjelosti. Ono što sam danas video direktno mogu reći da na ovom garničnom prelazu  policajaci  svoju dužnost obavljaju sa najvećom odgovornošću. Ono što trenutno mene uznemirava jeste pitanje polisa osiguranja sa njihovim registarcijama. Zato ću još jednom od nadležnih u Centralnoj banci Kosova i osiguravajućim društavima zataržiti da se ozbiljnije pozabave ovim pitanjem i eliminišu plaćanje ovih polisa, naravno da se pri tom mora imati kontakt sa osiguravajucim društvima van Kosova  koje imaju odgovornost za njihova osiguranja”, kazao je ministar Makoli i dodao:
 
“Kao drugo tražiću  od osiguravajućih društava da povećaju kapacitete  na ovom graničnom prealzu da gastarbajteri bar  ne čekaju dugo kada moraju da palćaju polise zbog toga što mi još nismo članovi nekih organiziacija”.
 
Od 1. jula na graničnom prealzu Vrbnica počeli su masovno da se vraćaju gastarbajteri iz dijaspore. Oni kao i do sada moraju da plaćaju polisu osiguranja što im predstavlja i finansijsko opsterećenje a ponekad bespotrebno čekanje i gubljenje vremena i to kada su došli praktično u svoju zemlju, kažu neki od njih.
 
“Ne kasni se puno, ali košta. Imam ja tri osiguranja i moram da plaćam i četvrto”, kazao je jedan od gastrarbajtera.
 
“Nismo imali problema sa čekanjem, ali i ove godine platio sam 40 eura za osiguranje. Zaista neznam zašto? – pita se ovaj gastarbajter koji radi u Njemačkoj.
 
“Procedura je veoma kratka. Treba samo da apliciraju, popune ziro racun i uplate novac“, kazao je novinarima Gordon Dragodela koordinator Centra osguravajućih društava potsjetivši da Kosovo iz poznatih razloga  još nije učlanjeno u organizaciju Zeleni karton sa sjedištem u Beču.
 
Tokom prepodneva ovaj granični prealz juče je prošlo oko 1500 vozila sa oko šest hiljada putnika.