Zvaničnici Eulexa traže da parlament usvoji rezoluciju kojom bi bio ukinut imunitet za poslanike koji su pod istragom, prenosi danas list “Zëri”.

Time bi se otvorio put za hapšenje poslanika koji su pod istragom Eulexa po raznim osnovama, a među kojima je i bivši ministar Fatmir Limaj.

U pismu upućenom predsjedniku skupštine Kosova Jakupu Krasniqiju, zvaničnici Eulexa zahtjevaju od predsjednika parlamenta da pozove poslanike da izglasaju rezoluciju.

Na osnovu toga vlada će pitanje imuniteta potencirati pred Ustavnim sudom.

U Eulexu su listu rekli da zahtjev upućen Krasniqiju ima uporište u stavu kosovskog ombudsmana Imeta Kabashija da poslanici uživaju imunitet od krivičnog gonjenja samo za svoje postupke preduzete u okviru poslaničkog rada, ali ne od krivičnog gonjenja za dijela počinjena prije nego što su izabrani za poslanike.

Zahtjev Eulexa je potvrdio i predsjednik kosovske skupštine, rekavši da je u toku razmatranje da li se on kosi sa Zakonom o pravima poslanika i poslovnikom o radu Skupštine, i najavio da će slijedeće sedmice izaći sa konkretnijim stavom.