Opštinske vlasti u Mitrovici odustale su od rušenja zaštitnog zida oko zgrade UNMIK-a nakon upozorenja KFOR-a, objavio je danas list Koha ditore.

List je naveo da je opština Mitrovica, na čijem je čelu Avni Kastrati, angažovala radnike i mehanizaciju za uklanjanje zaštitnih zidova oko objekta UNMIK-a, ali da su oni povučeni nakon intervencije KFOR-a.

"Ukoliko zidovi budu dotaknuti bez saglasnosti UNMIK-a, onda će KFOR biti prisiljen da podrži UNMIK pošto je to određeno Rezolucijom 1244 SB UN", prenosi list stav komandanta KFOR-a Erharda Buhlera upućen opštinskom rukovodstvu.

Podizanje zaštitnih zidova prethodno je tražio bivši šef UNMIK-a Lamberto Zannier pravdajući to bezbjednosnim razlozima.

"Želim da dodam da je ovaj aspekt (zaštitni zidovi) još značajniji poslije tragičnih incidenata u Mazai-Šarifu u Avganistanu i u nekoliko drugih zemalja, kada su se mirni protesti pretvorili u nasilne i kada je došlo do pogibije osoblja Ujedinjenih nacija", navodi se u jednom pismu Zannier upućenom komandantu KFOR-a, a koje prenosi Koha ditore.

List navodi da je to "začuđujuće poređenje Kosova sa Avganistanom". Zato je komandant KFOR-a Erhard Buhler poručio opštinskim vlastima u Mitrovici da ne diraju zid oko zgrade, jer je i on dio diplomatskog imuniteta misije UN.