Kosovska vlada se odrekla od nekih elemenata državnosti, u momentu kada je preuzela obavezu da respektuje zaključke koji su proizišli iz tri runde pregovora sa srpskom stranom, koji su postignuti na kraju prethodne sedmice u Briselu. Ovu je konstataciju iznio predsjednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi, u ekskluzivnom intervjuu za "Koha Ditore", odmah nakon što je zaključke pročitao posrednik EU, Robert Cooper.

U intervjuu, Krasniqi je izjavio da domaća strana nije trebala prihvatiti da građani Kosova putuju u Srbiju bez pasoša sa natpisom Republika Kosovo, kao što nije trebalo da prihvate da granicu između dviju država, nazovu "administrativna granica".

Čovjek koji je na čelu Skupštine, opisao je neprihvatljivim i uzimanje kopija državnih registara umjesto originala. Rekaoje da Kosovo ima originale tih registara iz vremena kada je bila autonomne pokrajina u sklopu bivše jugoslavenske federacije, isto kao što je i EU vršila pritisak na Srbiju da ih vrati legitimnim vlasnicima.

Predsjednik Krasniqi izrazio je sumnju po pitanju nostrifikacije univerzitetskih diploma Albanaca koji žive u Srbiji i koji su studije završili na Kosovu, jer Srbija neće izvršiti nostrifikaciju, već neka treća strana. On je rekao da će se sastati sa parlamentarnim grupama, ako žele da napuste Vladu da bi postigli druge kompromise, ili da se blokiraju sporazumi koji nisu u korist građana Kosova.

Krasniqi je otvoreno rekao da je šef kosovske delegacije u pregovorima sa Srbijom, Edita Tahiri neodgovorna u odnosu na obaveze koje ima prema Skupštini i Predsjedništvu, da ih obavjesti o toku pregovora. U intervjuu, Krasniqi je govorio i o angažmanu Skupštine u procesu ispunjavanja obaveza koje su proizišle iz Izvještaja o napredovanju i o raskidu ugovora sa MMF-om.