Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova reagovalo je na izjavu Gorana Bogdanovića u vezi albanizacije i asimilacije Srba koje se vrše preko kosovskih dokumenata, navodeći da su “izjave takozvanog ministra za Kosovo iracionalne i neosnovane”.

U saopštenju MUP-a Kosova se navodi da trenutno 30.500 građana srpske nacionalnosti posjeduje kosovska dokumenta.
 
U saopštenju se govori o sličaju Gavrila Nikolića, vojnog penzionera iz Kosovske Mitrovice, o kome su pojedini srpski mediji ovih dana izveštavali. Naime, prema pisanju nekih listova, Nikolić je zatražio kosovska dokumenta, ali je od njih odustao, kada su je video da je njegovo prezime napisano kao „Nikoliku“, a za državljanstvo umesto „srpsko“ pisalo je „Kosovar“.

U saopštenju piše da je Gavrilo Nikolić registrovan u Civilnom registru u Kosovskoj Mitrovici 03.10.2001, gdje je uzeo identifikaciju UNMIK-a, koja je važila do 03.10.2006. godine.
 
Dodaje se da je ova osoba takođe opremljena UNMIK-ovom vozačkom dozvolom od 28.02.2003. godine i da u međuvremenu nije aplicirala za kosovska dokumenta.

„Ni jedna kosovska institucija nije mogla da albanizuje njegovo ime i prezime, jer on nije ni aplicirao za kosovska dokumenta“, piše u saopštenju.

Ističe se da se u „nezavisnom i demokratskom Kosovu neće ponoviti praksa srpskog režima u srbijanizovanju Albanaca“.
 
U saopštenju se dodaje da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova u skladu sa važećim zakonom nastaviti da pruža efikasne usluge svim građanima Kosova, poštujući u potpunosti njihovo pravo na identitet i državljanstvo.