Nova srpska dokumenta, lične kate, vozačke dozvole i registarske tablice, ne važe na Kosovu i policajci Kosovske policije su, po uredbi kosovskog MUP-a, dužni da ih oduzimaju, kaže Bajram Rexhepi.

Ministar Unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi je u izjavi za Radio KIM rekao da su prethodnih dana Srbima oduzimane biometrijske lične karte, koje je izdao MUP Srbije, zato što su nelegalne na Kosovu.

On je istakao da Srbi moraju da, umjesto srpskih biometrijskih ličnih karti, izvade kosovske.

“Biometrijske lične karte Srbi će morati da mjenjaju, moraju da se ukinu srpske. Srbija priznaje kosovske lične karte i sada nema razloga da ih ne izvade”, kazao je Rexhepi.

Još uvijek je na snazi Uredba Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, po kojoj su nove registarske tablice sa oznakama gradova Kosova, koja izdaje MUP  Srbije, nelegalne i u obavezi Policije Kosova je da ih, kada naiđu na njih, oduzimaju, rekao je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi.

On je naveo da do 1. novembra, Srbi mogu da koriste stare tablice sa oznakama gradova Kosova.

“Ove stare tablice, sa oznakama gradova Kosova, moraće da se promjene KS tablicama s kojima će građani moći slobodno da se kreću i u Srbiji i na Kosovu”, kazao je Rexhepi.

Srpska dokumenta su nelegalna i ne priznaju se na Kosovu jer ih, po riječima Rexhepija, izdaju srpske paralelne institucije .

“Najkasnije do 1. novembra sve paralelne institucije moraju da se ukinu i svi registri i knjige prelaze u nadležnost Kosova. Ne mogu postojati po dve institucije koje izdaju dokumenta na istoj teritoriji”, istakao je Rexhepi.

Upitan zašto se, iako su pregovarački timovi Beograda i Prištine postigli dogovor o slobodi kretanja, Srbima oduzimaju dokumenta, Rexhepi je naveo da implementacija tih sporazuma još uvijek nije počela.