Nezaposlenost i siromaštvo su najveći problemi građana Kosova, pokazuje istraživanje Programa UN za razvoj (UNDP).

Ovo istraživanje, kao i ono novembra 2010. godine, posebno osvjetljava teškće građana kada traže posao u javnom sektoru.

Među ispitanicima 34 odsto (tri odsto više nego novembra 2010.) smatra da su porodične veze najbitniji faktor da bi se dobio posao u javnom sektoru, a 19 odsto (24 odsto novembra 2010.) vjeruje da je mito najveći problem.

Samo 15 odsto (12 odsto novembra 2010.) ispitanika smatra da je obrazovanje važno da bi se dobio posao u javnom sektoru, dok deset odsto (isto kao i novembra 2010.) kaže da je partijska poslušnost najvažnija stvar.

Korupcija je, prema ovom istraživanju, i dalje jedan od najvažnijih problema Kosova. Tako, građani smatraju da je najveća korupcija u Kosovskoj energetskoj kompaniji (KEK), carini i sudstvu.

Ispitanicima je postavljeno pitanje da li se osjećaju bezbjedno na ulici. U poređenju sa podacima iz ankete novembra 2010. godine, nema značajnih promena u bilo kojem pokazatelju. Sada oko 66 odsto ispitanika kaže da se na ulici osjeća uglavnom bezbjedno, a oko 32 odsto se ne osjeća bezbjedno.

Gledano prema etničkoj pripadnosti, najgore mišljenje o odnosima Policije Kosova i nacionalnih zajednica imaju Srbi - 34 odsto te odnose smatra lošim ili veoma lošim. Taj procenat je među ispitanicima iz ostalih zajednica 13 odsto, a među kosovskim Albancima samo osam odsto.

Jedno od najvažnijih i najčešće postavljenih pitanja su pregovori Prištine i Beograda u Briselu, pod pokroviteljstvom Evropske unije.

U proseku, oko 29 odsto ispitanika smatra da su ti pregovori korisni bili veoma korisni za Kosovo, dok je ostalih 29 odsto suprotnog mišljenja - oni te pregovore vide kao štetne ili veoma štetne za Kosovo.

Oko četvrtine svih ispitanika pregovore Priština - Beograd ne smatra ni korisnim, ni štetnim za Kosovo.

Istraživanje je obavljeno maja i juna ove godine, u selima i gradovima. Uzorak je činilo 827 Albanaca, 528 Srba i 225 građana druge nacionalnosti – Bošnjaka, Turaka, Goranaca, Roma, Aškalija i Egipćana.