KEK saopštio da "Elektrokosmet" i "Elektroprivreda Srbije" na sjeveru Kosova ilegalno isporučuju struju i pozvao nadležne organe da preduzmu odgovarajuće mjere.

Kosovska elektroenergetska korporacija je, kako stoji u saopštenju, prikupila dokaze koji jasno ukazuju na to da Elektrokosmet i EPS, uz podršku Elektroprivrede Srbije, obavljaju delatnosti operatora distributivnog sistema električne energije, kao i snabdevača električne energije u ovim oblastima, bez ikakvog pravnog osnova ili ovlašćenja.

“Na osnovu pravnog i regulatornog okvira iz 2004. godine, KEK je jedini licencirani operator distributivnog sistema i javnog snabdjevača za cijelu teritoriju Kosova. Nijedan drugi entitet nije dobio dozvolu za obavljanje bilo kojih od ovih aktivnosti” , navodi se u saopštenju ove korporacije.

U KEK-u smatraju da biznisi sjeverno od reke Ibar ne smeju biti zavedeni pod imenom ”ED Elektrokosmet Priština”, koji se može pojaviti na računima za struju koje dobijaju. “Ovaj entitet se ne zasniva u Prištini i ne treba da se mješa sa KEK-om”, navodi se u saopštenju.

Ova agencija apeluje na potrošača električne energije u tom dijelu Kosova da ne plaćaju račune Elektrokosmetu ili EPS-u, već da utrošenu energiju izmiruju u kancelariji KEK-a u Kosovskoj Mitrovici.