Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Pieter Feith izjavio da je formiranje opštine Sjeverna Mitrovica zadatak u procesu decentralizacije na Kosovu.


"Radimo na tome da pronađemo podršku. Treba prihvatiti činjenicu da postoje izazovi, ali ne zaboravite da postoji napredak.

"Pripremni tim na sjeveru je već otvorio kancelariju", rekao je Feith na predstavljanju izvještaja o lokalnoj samoupravi na Kosovu koji su pripremili Institut za lokalnu samoupravu i Fondacija Ebert.

Feith je kazao da je plan decentralizacije za sjeverni dio Kosova zasnovan na evropskim vrednostima.

"Ulaganje u projekte koji unapređuju život građana i pružaju usluge građanima su najbolje metode za cilj građana u sjevernoj Mitrovici", rekao je Feith.

Na istom skupu, ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Slobodan Petrović je rekao da nove opštine rade uspješno i da će to ministarstvo nastaviti da podržava aktivnosti pripremnog tima za sjevernu Mitrovicu, da se uspješno završi osnivanje te opštine.

U sjevernom dijelu Mitrovice funkcioniše opština koja djeluje po sistemu Vlade Srbije, a tamošnje većinsko srpsko stanovništvo odbija da prihvati inicijative iz Prištine za formiranje opštine pod okriljem kosovske vlade.