Zakon o budžetu odobren u martu ove godine je promjenjen kada su u pitanju troškovi vezani za ovaj dokument gdje su predočeni državni troškovi do kraja mjeseca maja.

U izvještaju o troškovima objavljenom u drugoj polovici juna, Vlada je predočila iznos od 1 milijardu i 504 miliona eura kao sredstva koje planira potrošiti ove godine. Financijska vrijednost je zapravo veća za 70 miliona jer je ona odobrena na Skupštini Zakonom o budžetu za 2011. godinu, prema kojem je Vlada planirala da potroši bila ukupno 1 milijardu i 434 miliona eura.
 
Ova promjena povećava vrijednost planiranog  financijskog deficita na kraju godine. U Zakonu o budžetu cjelokupan iznos finansijskog deficita bio je 226 miliona eura. Prema promjenama iznijetim u izvještaju troškova za period januar-maj 2011. godine, konačna vrijednost ukupnog manjka, nakon što se očekuje rast ukupnih troškova trebala bi premašiti iznos od 296 miliona eura, nakon prekida ugovora s Međunarodnim monetarnim fondom. Financijska vrijednost deficita moglo ići i do 450 miliona eura nakon što je Vlada Thaçi izgubila pravo da se povuče 156 miliona eura kredita od međunarodnih financijskih institucija. U Zakonu o budžetu je planirano da se istim sredstvima djelimično pokrije godišnji financijski deficit.
 
Dužnosnici Ministarstvo finansija u ponedjeljak nisu bili dostupni javnosti. S druge strane, poznavaoci ekonomskih procesa ocjenjuju negativnim promjenu iznosa godišnjih troškova od strane Vlade zbog činjenice da je nivo prihoda ostao isti, kao što je predvićen Zakonom o godišnjem budžetu.
 
Prema izvještaju troškova objavljenih od strane Ministarstva Finansija, Vlada je potrošila 400 miliona eura za prva pet mjeseca ove godine. Za plate je potrošeno 115 miliona eura, dok za kapitalne investicije 123 miliona eura.
 
U izvješću se navodi da je u promatranom razdoblju je realizirano 27 posto plaćanja dok se postotak ukupnih prihoda kreće negdje oko 38 posto.
 
Od Carine u toku prvoih pet mjeseci inkasirano je 279 miliona eura, od Poreske administracije iznos je 106 miliona eura. Uopšte Vlada je uspjela da inkasira 479 miliona eura. Prema izvještaju bankarski bilans za ovaj period je 79 miliona eura.