Komandant KFOR-a general major Erhard Buhler obišao je danas opštinu Đakovica. Razgovarao je sa predsjednikom opštine, monahinjama SPC, predvodnicima Islamske i Katoličke zajednice i predstavnicima lokalne policije.

Komandant Buhler tokom posjete Đakovici prvo susreo sa gradonačelnikom opštine Đakovica Palom Lekajem.

Komandant KFOR-a je rekao gradonačelniku da je impresioniran napretkom koji su postigli stanovnici Đakovice i dodao da je, uzevši u obzir njihovu odlučnost da obnove grad, optimista u vezi toga da će stanovnici biti uspješni u razvoju ovog historijskog grada. Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u Đakovici Buhler je rekao je da je jasno da je veliki napredak postignut kada se uporedi sa prvim godinama nakon 1999. godine.

Gradonačelnik opštine Đakovica Pal Lekaj je u ime svih stanovnika izrazio zahvalnost za posjetu i primio general majora Erharda Buhlera u zgradi opštine, gde je komandanta KFOR-a izvjestio o trenutnom stanju u opštini. Kasnije ga je poveo u obilazak grada.

Pri susretu sa monahinjama Srpske Pravoslavne Crkve Biler je rekao da je srećan što ih vidi kako borave unutar grada, naglašavajući dugotrajno nasleđe različitih etničkih i verskih zajednica koje žive u toj oblasti. On ih je pozvao da krenu u susret svojim albanskim susedima.

Tokom posete Hadum džamiji, komandant KFOR-a se susreo sa vođom Islamske zajednice u Đakovici, Fatmirom Ilazijem i imamom Đakovice, Florinom Miovom i imamom Bedri Kidom.

Razgovarajući sa predstavnikom Katoličke zajednice, Antonom Nduom, rekao je da se raduje što će prisustvovati jednoj od službi u jednoj od dve Katoličke crkve.

Na kraju posete general major Buhler je razgovarao sa poručnikom Laurom Krekajem, zamenikom komandanta stanice Kosovske policije u Đakovici. Komandant KFOR-a je rekao da se snage Kosovske policije stalno poboljšavaju i da ih KFOR smatra za pouzdanog partnera. Dodao je da vojnici KFOR-a veoma poštuju oficire Kosovske policije, posebno zato što je efikasan rad policije preduslov za sigurno i bezbjedno okruženje.