Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Catherine Ashton pohvalila je danas u Briselu Prištinu i Beograd zbog postizanja prvih konkretnih rezultata u okviru dijaloga i istakla da ovakvim pristupom "nijedna strana ništa ne gubi, a obe mnogo dobijaju".

Dogovori postignuti u subotu su evropsko rješenje za neka veoma teška, ali veoma važna pitanja, rekla je Ahton nakon susreta sa premijerom Hashimom Thaçijem.

Ona je delegacije Prištine i Beograd pohvalila za "liderstvo, hrabrost i naporan rad" koji je pokazan u dosadašnjem toku dijaloga koji je pod pokroviteljstvom EU počeo 8. marta.

"Postignuti dogovori su dobri za obe strane. Ne zahtjevaju ni od jedne strane da se nečega odrekne, ali obe strane dobijaju mnogo. Cilj ovog dijaloga je da se obe strane približe EU, da se poboljša koordinacija i, što je najvažnije, da se poboljša život običnih ljudi", rekla je Ashton.

Šefica evropske diplomatije je izrazila očekivanje da će dogovoreno biti sprovedeno u dijelo u najkraćem mogućem roku, kao i da će dijalog u skoroj budućnosti donijeti nove rezultate na poljima o kojima je do sada razgovarano kao što su telekomunikacije, katastar, carinski pečati i energetika.

Ocjenjujući da je "dijalog osnova na kojoj počiva i EU", Thaçi je rekao da Priština želi da "evropeizuje Balkan".

"Želimo dobru saradnju sa svim svojim susjedima - Albanijom, Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom", rekao je Thaçi.

On je rekao da očekuje da dijalog bude nastavljen radom na "narednim pitanjima koja su na agendi" i precizirao da se radi "o tehničkim pitanjima koja će život građana regiona učiniti boljim".

Govoreći o odnosima Brisela i Prištine, Ashton je rekla da je tokom današnjeg susreta "još jednom podvukla posvećenost EU evropskoj perspektivi Kosova".

"Želimo da se Kosovo približi EU i mislim da su najnoviji rezultati ohrabrujući", rekla je ona, dodajući da je Thaçija pozvala da "još više energije uloži u sprovođenje reformi" i da "u uspostavljanju vladavine prava na Kosovu iskoristi pomoć koju pruža EULEX".

Thaçi je sa svoje strane rekao da će Priština nastaviti rad na borbi protiv korupcije i uspostavljanju vladavine prava na osnovu principa EU.

Dijalog, koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, donio je konkretne rezultate o pitanju slobode kretanja i matičnih knjiga, a postignut je i načelan dogovor o rješavanju pitanja priznavanja fakultetskih i školskih diploma.