Danas je mješovito vijeće sastavljeno od EULEX-ovih i kosovskih sudija u Okružnom sudu u Prištini proglasilo krivim Xhema Thaçija za krivično dijelo organizovanog kriminala i trgovine drogom i osudilo ga na zatvorsku kaznu u trajanju od petnaest (15) godina i novčanu kaznu u iznosu od 200.000 eura.

Sud je proglasio krivim Abdyla Kukaja za krivično dijelo organizovanog kriminala i osudio ga na zatvorsku kaznu u trajanju od osam (8) godina zatvora.

Prilikom pretresa stambenih prostorija i hapšenja Abdula Kukaja, kosovska policija zaplijenila je novac u vrijednosti od 13.000 eura. Sud je upotrebio važeće zakonodavstvo o zaplijeni sredstava i naložio zaplijenu pronađenog novca. 

Sud je ustanovio da su Xhemë Thaçi i Abdyl Kukaj 2009. godine bili članovi organizovane grupe koja se bavila trgovinom drogom. Xhemë Thaçi je organizovao aktivnosti grupe kroz koordinaciju pošiljke i finansiranje droge. Jednom prilikom on je organizovao kupovinu 109 kilograma opojne droge kanabis, koju je prokrijumčario iz Albanije na Kosovo sa ciljem da je proda širom Evrope. Abdyl Kukaj je, između ostalih aktivnosti, organizovao kurire za prijenos droge. 

Tokom istog suđenja Gëzim Iseberi oslobođen je svih optužbi. 

Tužilaštvo je zastupao EULEX-ov tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova. 

Strane mogu uložiti žalbu na presudu u roku od petnaest (15) dana.