Šef prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je po povratku iz Brisela da su tokom pete runde dijaloga Prištine i Beograda postignuti važni sporazumi i da će oni uticati prevashodno na poboljšavanje života ljudi.

Sporazum o slobodi kretanja znači da će se građani Kosova slobodno kretati u Srbiji sa važećim dokumentima, rekla je Tahiri na konferenciji za novinare u nedjelju na aerodromu.

"Sprovođenje sporazuma počeće od 1. novembra. Zakon će se od tada sprovoditi na čitavoj teritoriji Kosova i paralelne strukture neće postojati, dok će se građani slobodno kretati. Neće više postojati kancelarije koje su na ilegalan način izdavale dokumenta i do tada će sve stare registarske tablice prestati da važe", rekla je ona.

Ona je, ističući da je Kosovo država i da je tako ušlo u pregovore, rekla da će građani Kosova moći da putuju samo uz ličnu kartu kroz Srbiju, navodeći da takvi sporazumi postoje i između BiH i Hrvatske, Crne Gore i BiH, Srbije i BiH...

"Mogu vam reći da smo od juče mnogo bliži Evropskoj uniji, jer sporazumi o slobodi kretanja, priznavanju univerzitetskih diploma i vraćanju civilnih registara, ukazuju na normalizaciju odnosa između ove dve države i ocjenjujem da je ovo prvi korak Republike Srbije u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova", rekla je Tahiri.

"Znači, sve što važi za naše građane koji putuju u Srbiji ili kroz Srbiju, isto tako će važiti i za građane Srbije koji dolaze na Kosovo ili putuju kroz Kosovo", rekla je Tahiri.