Časopis New York Times u tekstu “41 mjesto koje treba posjetiti u 2011.” preporučuje i Kosovo kao jednu od destinacija, a posebno ističe planine, srednjovekovnu arhitekturu i buran noćni život.

U članku u kome je Kosovo na 36. mjestu se kaže kako je ”prije samo deceniju ovo područje bilo problematični region Srbije, a da su srpske snage pod vođstvom Slobodana Miloševića uništile bezbroj gradova i sela i ubile na hiljade ljudi progonivši one koji su se borili za nezavisnost."

Dodaje se da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine i da se posljednjih godina “diže iz pepela”, a da je uprkos problemima prisutan napredak u turizmu, pa je u toku projekat gradnje autoputa vrijednog milijardu dolara, hoteli iz državnog vlasništva su privatizovani i renovirani, a mnoge historijske znamenitosti su se našle pod zaštitom UNESCO-a, tu su i low-cost kompanije (EasyJet).

Dalje se kaže da će turisti biti oduševljeni strmim planinanama i borovim šumama, a da je na ovom prostoru najmlađa populacija u Evropi sa polovinom stanovništva ispod 25 godina.

“To se najviše vidi u Prištini. Dhelimično zahvaljujući povratku preduzetništva mladih Kosovara koji žive u inostranstvu, grad je prepun kafića, noćnih klubova i restorana.”

U tekstu su uglavnom nabrojana neuobičajena mjesta za posjetu.

Između ostalog preporučuju se i Okinava u Japanu, Santjago u Čileu, Island, Gruzija, Kurdistan itd…