Brzo riješavanje imovinskih potraživanja povezanih sa sukobom mora da bude na dnevnom redu kosovskih institucija i međunarodne zajednice, jer je ono od suštinske važnosti za proces povratka, ekonomski razvoj i odnose između zajednica, zaključak je izvještaja koji je misija OSCE-a na Kosovu predstavila krajem juna.

“Nakon dvanaest godina od završetka konflikta, rješeno je oko 29.000 slučajeva koji se odnose na stambenu imovinu. Na žalost još puno toga treba da se uradi. Ovaj problem utiče na hiljade ljudi, od kojih je većina raseljena“, rekao je Edvard P. Jospeh, zamjenik šefa misije OSCE-a na Kosovu, tokom predstavljanja izvještaja.
 
Jospeh je naglasio da Kosovska agencija za imovinu (KAI), koja ima mandat da rješava imovinska potraživanja je u zastoju sa više od 40.000 nerješenih slučajeva.
 
Izveštaj pod nazivom “Izazovi u rješavanju imovinskih potraživanja povezanih sa sukobom na Kosovu“  procjenjuje i analizira poteškoće sa kojima se KAI suočava, kao što su: višestruki zahtjevi koji se odnose na istu imovinu, nedovoljna saradnja i sporovi u kompetencijama između KAI i sudova, ilegalno ponovno zauzimanje imovine kao i nedostatak efikasnog mehanizma kompenzacije za zakonske nosioce stanarskog prava.
 
“Cilj Kosovske agencije za imovinu je da bude u stanju, da se na brzi način, bavi povraćajem privatne, komercijalne i poljoprivredne imovine zakonskim vlasnicima, bez preopterećivanja konvencionalnog sudskog sistema“, rekao je Andy Sparks, predsjedavajući Upravnim odborom Kosovske agencije za imovinu i zamjenik šefa EULEX-a.
 
“Mi zasigurno moramo da izbjegnemo bilo koje preklapanje između Kosovske agencije za imovinu i konvencionalnog sudskog sistema.“
 
Kosovske institucije se pozivaju da pruže adekvatnu finansijsku i političku podršku KAI tako da ona može da završi svoj rad, navodi se u saopštenju OSCE-a.