Kosovske institucije nisu zabilježile vidan napredak u reformama izjavio direkot za Balkan u Evropskoj uniji Pierre Mirel. Mirel zatražio da se napori udvostruče.

Direktor za Balkan u Evropskoj komisiji Pierre Mirel izjavio je da kosovske institucije u proteklih godinu dana nisu zabeležile vidan napredak u reformama, istakavši da predstojeći izvještaj EK o stanju na Kosovu može biti negativan.

Mirel je na jučerašnjem drugom plenarnom susretu u dijalogu procesa za stabilizaciju i pridruživanje pred kososvkim premijerom Hashimom Thaçijem naveo "mnogo neuspjeha kosovskih institucija i veoma malo uspjeha", prenosi danas prištinska štampa, dodajući da je evropski diplomata od vlasti zatražio da udvostruče napore kako bi se postigao bolji rezultat do oktobra ove godine.

Predug izborni proces, nedostatak odgovarajućeg zakona o javnoj nabavci, borba protiv korupcije i kriminala, nedostatak primjene sudskih odluka, ojačavanje ombudsmana, nedostatak zakona o finansiranju RTK i zakona za NVO, glavni su neuspjesi kosovskih institucija koji će biti navedeni u izvještaju EK o Kosovu.

Mirel je spomenuo i dostignuća kosovske vlade, nabrajajući dijalog sa Srbijom, popis stanovništva i slobodnu konkurenciju na tržištu.

On je dodao da najveći izazov za Kosovo, ali i za druge u regionu, ostaje ojačavanje vladavine zakona.