Zvaničnici europske misije za policiju i pravosuđe na Kosovu, Eulex izjavili su da je, imenovanje srpskih sudija za sudove Kosova od strane Vlade u Beogradu, politička odluka, o kojoj treba da se raspravlja odmah.

Vrhovno sudsko vijeće Srbije prije nekoliko dana imenovalo je srpske sudije i tužioce za Kosovo. Ovo Vijeće je predvidelo raspoređivanje tih sudija i tužioca na cjeloj teritoriji Kosova. Sud u sjevernoj Mitrovici ima nadležnost u svim ograncima sa većinskim srpskim stanovništvom gdje su raspoređene sudije i tužioci, uključujući i Gračanicu i Ranilug, opštine koje su skoro osnovane pod okriljem kosovske Vlade.

Glasnogovornica misije Eulex-a, Kristina Herodes je izjavila za "Deutche welle" da u nijednoj zemlji u Europi ne postoje dva pravna sistema, koji mogu istvoremeno funkcionisati. Zato je, prema njenim riječima, i na Kosovue potrebno da postoji samo jedan jedinstveni pravni sistem.

"Mi smo primjetili odluku Beograda o imenovanju srpskih sudija na Kosovu. To je politička odluka o kojoj treba da se raspravlja odmah. Poslednjih mjeseci Eulex je počeo sa reinstaliranjem funkcionalnog pravosuđa u sjevernoj Mitrovici, otvorivši sud u tom djelu, u kojem su održane nekoliko sudske rapsrave", kazala je Kristina Herode.

"Naš prioritetni cilj je da vratimo sudije i tužioce, srpske i albanske sa Kosova u Okružni sud u Mitrovici, sa ciljem da pravosnažnu odluku donosi jedan lokalni sudija, višeetnički i sam", kazala je Kristina Herodes.