Pretresno vijeće Posebne komore Vrhovnog suda Kosova za pitanja koja se odnose na Kosovsku povjereničku agenciju, sastavljeno od dvoje EULEX-ovih sudija i jednog domaćeg sudije, donijelo je presudu 10.06.2011. god. u predmetu u vezi sa privatizacijom društvenog preduzeća Ramiz Sadiku KNI u Prištini, koja je izvršena 27.06.2006. god.

Iz različitih zajednica na Kosovu, 1339 žalilaca podnelo je žalbu Posebnoj komori protiv spiska koji je sastavila Kosovska agencija za privatizaciju (KAP).

Veliki broj žalilaca tražio je da bude ubačen na spisku radnika koji ispunjavaju uslove i naveo je da je diskriminisan pod privremenim mjerama iz 1990-ih ili od strane novog rukovodstva DP koje je radilo poslije sukoba. Neki žalioci tražili su da se radni staž koji je utvrđen u njihovom slučaju bude ispravljen i/ili da se određeni radnici izbrišu sa spiska koji je objavila KAP. Saslušanja u tom predmetu trajala su 34 dana kroz period od tri mjeseca.

Presuda, koja sadrži 1097 strana, nalaže KAP da one bivše radnike koje je sud identifikovao a koji bi bili na platnom spisku preduzeća najmanje tri godine do dana privatizacije, da nisu bili diskriminisani, ubaci na spisku radnika koji imaju pravo na udio u 20 % zarade od privatizacije DP.

Usvojene su žalbe 714 žalilaca koji su dodati spisku radnika koji ispunjavaju uslove; pravo na više godina radnog staža ostvarila su 34 žalioca što vodi ka većem udjelu u zaradi. Ukupno je usvojeno 748 žalbi. Sa spiska je izbrisano 8 imena nakon što su ista osporena u toku postupka. Na presudu je dozvoljena žalba.

Žalioci mogu da preuzmu primjerak presude u zgradi Posebne komore koja se nalazi u ul. Nazim Gafuri br. 31. Primjerci presude biće dostupni od utorka, 07.07.2011. god. u redovno radno vrijeme na recepciji suda.