Odbor za ljudska prava i slobode čovjeka ocijenjuje da proces popisa stanovništva ne odražava realan broj stanovnika na Kosovu, zato kao takav ne bi trebao biti prihvaćen. U saopštenju Odbora se ističe da rezultat popisa može prouzrokovati političke posljedice.

Odbor za ljudska prava naglašava da je od samog početka ukazivao na neke neregularnosti. Ovaj Odbor je u svojim ranijim reagovanjima ukazivao na isključivanje iz procesa popisa građana Kosova koji privremeno žive van zemlje. Umjesto toga Odbor je optuživan da čini diskriminaciju.

Odbor je ukazivao da građani koji žive van Kosova nemaju stalan boravak u državama u kojima žive. Takođe, veći dio ovih građana umnogome utiče na porodičnju ekonomiju.

„Dakle, oni su glavni akteri u određivanju socio-ekonomskih uslova u kosovskim familijama što je i bio glavni cilj popisa stanovništva“, kaže se u saopštenju Odbora za ljudska prava.
 
Odbor smatra da je proces popisa imao neke nedostatke. Osim neobuhvatanja popisom građana Kosova koji žive van zemlje, proces su pratile i neke slabosti o informisnosti građana i obuci popisivača.

„Zbog toga, Odbor za ljudska prava zahtjeva od odgovornih institucija da preispitaju te nedostatke i obave vanredan popis koji bi trebao biti popraćen snažnom medijskom kampanjom“, kaže se na kraju saopštenja Odbora za ljudska prava.