Skupština Kosova odbacila je u četvrtak prijedlog u četiri tačke pokreta „Samoopredjeljenje“ koji je predstavljen na sjednici o interpelaciji o autoputu Vrbnica-Merdare. 35 poslanika su glasala protiv, 19 za, dok je jedan ostao uzdržan.

U prijedlogu "Samoopredjeljenja" se, između ostalog, zahtjevalo od Vlade da odmah objavi svu dokumentaciju u vezi izgradnje autoputa. Skupština Kosova će angažirati grupu stručnjaka koja će razmotriti ugovor sa kompanijom „Bechtel-Enka“, izvršiti izmjene u nekim djelovima ugovora koji će ići u korist budžeta Kosova i izvještavati Skupštinu svaki mjesec o troškovima i isplatama koje se odnose na izgradnju autoputa Vrbnica-Merdare, prenosi RTK-a.
 
Na pomenutoj sjednici više vremena je utrošeno na sukobe između premijera Kosova i opozicionih poslanika pokreta „Samoopredjeljenje“ i LDK-a. Došlo je do skretanja sa teme o kojoj je vođena javna rasprava i u jednom momentu raspravljalo se o temama koje se ne odnose na izgradnju autoputa.

S druge strane parlamentarna grupa pokreta „Samoopredjeljenje“ je na vanrednoj konferenciji za medije skrenula pažnju javnosti da su tokom interpelacije u Skupštini Kosova Vlada i premijer Hashim Thaçi upotrebili svoje mahinacije kako bi zbjegli odgovore i udaljili se od teme za koju je i bila zakazana interpelacija. 

Šef parlamentarne grupe "Samoopredjeljenja" Visar Ymeri je istakao da je 56 minuta potrošeno na raspravu o drugim temama umjesto da se raspravljalo o ugovoru kojeg je Vlada Kosova potpisala sa konzorcijumom „Bechtel-Enka“, za koji je i zakazana posebna sjednica.

„Hashim Thaçi je iscenirao debatu sa poslanicima Demokratskog saveza Kosova o tome koje uradio više, Vlada Kosova ili Isa Mustafa za dobrobit Prištine“, dodao je Ymeri.

On smatra da je na taj način uzurpirano vrijeme od strane Skupštine koja je imala za cilj udaljavanje od teme. Imeri je, takođe rekao da je pozicija mnogo više vremena potrošila nego je predviđeno pravilnikom Skupštine.

„Poziciji je dozvoljeno da govori 90 minuta od strane predsjednika Skupštine, uključujući i 15 minuta premijera i svi smo svjedoci da su govorili mnogo duže i na taj način je prekršen član 44 pravilnika o radu Skupštine Kosova kojim je vrijeme pozicije ograničeno na osnovu broja poslanika“, kazao je Ymeri.

Dok je Glauk Konjufca rekao da je ova Skupština degradirana i pretvorena u paradu Hashima Thaçija koji je zloupotrijebio, izbjegavši temu o kojoj je trebalo da se raspravlja, o potpisivanju ugovor, koji je, prema njegovim riječima, u cjelosti nepovoljan za građane Kosova.