Vlada Kosova je nastavila sa prekoračenjima svojim izvršnih ovlasti. Poslije kontinuiranog "dirigovanja" koje vrši nad Skupštinom Kosova, Vlada na čelu sa Hashimom Thaçijem nastoji da pod potpunu kontrolu preuzme i treću instituciju vlasti u zemlji - sudstvo, koje prema Ustavu Kosova funksioniše kao nezavisno.

Odluka Vlade o formiranju Savjetodavnog vijeća za pravosuđe, koje obavezuje sudske vođe da budu dio ovog Vijeća, predvođeno zamjenikom premijera Hajredinom Kuçijem,  je direktno mješanje u rad sudova i tužiteljstva te je u suprotnosti s Ustavom zemlje.

Međutim, odluka Vlade koja je stupila na snagu od 1. juna je naišla na "otpor" od strane čelnika u pravosuđu. To je zbog toga što su neke od institucija pravosuđa odbile poslati svoje predstavnike uz obrazloženje da ne prihvataju naredbe od strane izvršne vlasti jer je sudstvo nezavisna institucija i kao takva ne prima naredbe od strane Vlade.

"Ne može se narediti iz Vlade jedna institucija kao što je Savjetodavno vijeće Kosova zbog toga što je Ustavom sudstvo nezavisno", kaže predsjednik Vrhovnog suda Fejzullah Hasani...

/zeri/
{jcomments on}