Kancelarija Specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK) je objavila izvještaj o svom radu za proteklih 12 mjeseci, u kojem se ističe da je postignut napredak u borbi protiv teškog kriminala, uključujući organizovani kriminal i prostituciju. Ovaj izvještaj pokriva period od jula 2010. do juna  2011. godine i u njemu se navode aktivnosti u kojima je KSTK učestvovala, uključujući pretrese i hapšenja izvedene pod nadzorom specijalnih tužilaca, kao i jedan broj predmeta povezanih sa korupcijom, ratnim zločinima, terorizmom, organizovanim i finansijskim kriminalom, u vezi sa kojima se trenutno vode istrage. Ovaj izvještaj doprinosi transparentnosti i odgovornosti KSTK.

Isabelle Arnal, šefica KSTK je izjavila da se KSTK efektivno izborila sa izazovima koji su proistekli iz predmeta preuzetih od UNMIK-a i kasnijih krivičnih delatnosti.

"KSTK je obilježila uspješan početak u svojim pokušajima da rješi neke od najtežih krivičnih predmeta na Kosovu. Znam da još mnogo toga treba da bude urađeno, ali ovaj izvještaj pokazuje da je postignut značajan napredak. Statistički podaci govore sami za sebe. Takođe moram da podsjetim na to, da je za vrlo komplikovane i teške istrage potrebno vremena. Ja ne očekujem da se takve istrage sprovedu brže nego u bilo kojoj drugoj zemlji EU. Prema tome, moramo imati strpljenja. Plodovi našeg rada su već svima vidljivi. Dobar primjer za to su presude u predmetu rijeka Tisa, koji je obuhvatao krijumčarenje ljudima i organizovani kriminal”, rekla je Arnal. 

Ona je takođe pohvalila blisku saradnju između lokalnog i međunarodnog osoblja:

"KSTK predstavlja veoma dobar primjer bliske saradnje između lokalnih tužilaca i policije i tužilaca iz EULEX-a. Naš napredak ne bi bio moguć bez ove bliske saradnje i obostrane podrške.“

Arnal je izjavila da nam predstoje mnogi izazovi, ali da je KSTK ostvarila dobar početak. Pored toga, ona je rekla da je kvalitetno savjetovanje bitno za budući rad, kako bi se neke izvršne funkcije mogle kompletno prenijeti na lokalno osoblje.  

U toku perioda koji ovaj izvještaj pokriva KSTK je u saradnji sa Policijom Kosova i EULEX Policijom izvela više od 28 pretpretresnih operativnih postupaka, uključujući pretrese i hapšenja. Kada je riječ o predmetima nasleđenim od UNMIK-a završeno je 111 od ukupno 179 otvorenih istraga.

Kompletan izvještaj na engleskom jeziku je dostupan na Special Prosecution Office – Statistical booklet (as of 28 June 2011) – English version