Italijanski diplomata Lamberto Zannier novi je generani sekretar OSCE-a. On je bio šef UNMIK-a na Kosovu od sredine 2008. godine. Kancelarija za informacije UNMIK-a u Prištini je obavjestila da je OUN u New Yorku donio doluku da na mjeti Lamberta Zannieria imenuje Roberta E. Sorensona kao glavnog dužnosnika misije UN na Kosovu.

Prije postavljenja za šefa UNMIK-a u Prištini, Zannier je radio u italijanskom Ministarstvu inostranih poslova.

On će na mjestu generalnog sekretara OSCE zamjeniti Mark Peren de Brishambo, a mandat mu traje tri godine.

"Počastvovan sam što preuzimam dužnost generalnog sekretara OSCE, organizacije koju dobro poznajem i koja ima ključnu ulogu u promociji naših zajedničkih vrijednosti i borbi protiv bezbjednosnih pretnji", rekao je Zannier koji će novu dužnost, u Beču, preuzeti od danas.

Zannier je diplomata koji je na početku karijere radio za međunarodne organizacije u Rimu a potom u Ministarstvu inostranih poslova Italije i u ambasadama te zemlje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Austriji i Holandiji.

Italijanska vlada ga je 1991. imenovala u NATO-u za šefa Odjeljenja za razoružavanje, kontrolu naoružanja i bezbjednosnu saradnju, što je bio do 1997. godine. Od 2000. do 2002. bio je stalni predstavnik Italije u Izvršnom savjetu Organizacije za zabranu hemijskog oružja, sa sjedištem u Hagu. Od 2002. je bio direktor centra OSCE-a za spriječavanje sukoba, sa sjedištem u Beču. Na toj funkciji je bio do 2006. godine.

Zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio je da će Rusija "vrlo blisko sarađivati" sa novim generalnim sekretarom OSCE-a Lambertom Zannierom.
 
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Catherine Ashton i ministar inostranih poslova Italije Franco Frattini pozdravili su imenovanje Lamberta Zanniera za novog generalnog sekretara OSCE.