Pokret "Ujedinjenje" (Bashkohu), čiji je lider Fuad Ramiqi , koji je posljednje dvije sedmice organizovao proteste na ulicama zbog neizgradnje džamije u centru Prištine je obavjestila javnost  da danas neće biti protesta, bez obzira na ranija obavještenja.

"Pokret 'Bashkohu', obavještava da će se danas 01.07.2011, obaviti klanjanje džume namaza kod Ćaršijske džamije, ali se neće blokirati ulica", stoji u saopštenju ovog pokreta.

Ovaj pokret, također je pozvao vjernike na cijelom Kosovu da se pridruže klanjanju džume namaza kod Ćaršijske džamije u Prištini.

U međuvremenu, opština Prištine je putem saopštenja za medije izjavila da je u fazi razmatranja lokacije za izgradnju džamije u centru grada.

Gradonačelnik Prištine Isa Mustafa je imao i održava redovno sastanke sa predsjedništvom Islamske zajednice Kosova na kojima se, između ostalog vode razgovori o mogućnostima pronalaska lokacije za izgradnju džamije u centru grada, kao i određivanje lokacije za izgradnju Islamskog centra u Prištini.

U saopštenju prištinske opštine se dalje navodi da je rukovodstvo Islamske zajednice Kosova predalo opštinskim organima zahtjev za dodjelu lokacije naspram albanološkog Instituta u naselju Ulpijana, kao moguće za izgradnju džamije.
{jcomments on}