EULEX je objavio da će poslije tri mjeseca preduzeti prve korake u borbi protiv ekonomskog kriminala. Na jesen će sudski organi konfiskovati imovinu ljudi koju su istu stekli ilegalno. Izvori Express-a iz evropske misije su rekli da su ove mjere međunarodne obaveze za Kosovo.

Onaj koji je na Kosovu obogaćen protivzakonito "preko noći" mora se zapitati dokle će tako biti.

Prvi rezultati novog načina sudskog postupka protiv organiziranog ekonomskog kriminala očekuju se da će uroditi plodom nakon tri naredna mjeseca.

Tako se barem naduju službenici EULEX-a, nakon prvog sastanka koji su imali u utorak iza zatvorenih vrata s tužiteljima i lokalnim sudijama u zgradi ove misije u Prištini.

Takvi sastanci u obliku savjetovanja, istražitelji EULEX-a će održavati jednom sedmično u narednih 12 mjeseci, rotirajuće sa svim tužiteljima i sudijama u cijeloj zemlji.

Na prvom sastanku takve vrste, oko 30 domaćih i međunarodnih tužitelja i sudija dali su svoje razloge zašto nisu do sada nikada do sada nisu koristili zamrzavanje imovine ili imovinu onih za koje se sumnja da su se obogatili preko noći.

Prema njihovim rječima, dva su razloga zašto nisu implementirali svoje pravo koje im je zakonom dopušteno.

Tužitelji su obrazložili da time da su bili preokupirani zajedno s policijom svo ovo vrijeme kako da pronađu dokaze za dokazivanje optužnice.

U međuvremenu, sudije su se izjasnile da nisu sproveli ovo pravo u praksi zbog toga što su bili usredotočeni na napredak suđenja da ono bude pošteno i nepristrano.

Zanimljivo je da u ovom slučaju niko od njih ne spominje strah ili prijetnje koje se dešavaju kada se donese odluka o zamrzavanju imovine.

Dužnosnici EULEX-a su za Express rekli je prvi sastanak sa tužiteljima i sudijama, vezan za konfiskaciju imovine osoba koje se terete za kaznena djela ekonomskog kriminala bio prilično zanimljiv.

/Express/