U Prizrenu se zaoštravaju odnosi između vladajuće Demokratske partije i opozicije, na čelu sa Demokratskim savezom. Sve se više traži ostavka predsjednika opštine dr Ramadana Muje. Juče su demonstrirali i članovi pokreta “Samopredeljenja” ispred predsjedničke palate.

Petodnevni boravak u Dubrovniku u Hrvatskoj prošle sedmice predsjednika Muje, odbornika SO, direktora direktorijata te njihovih savjetnika i još nekih a sve o trošku poreskih obveznika bila je izgleda “kap u prepunoj čaši” za opoziciju. Oštrim saopštenjem za javnost ogalsilo se rukovodstvo opštinskog odbora LDK optuživši predsjednika Muju za, kako su kazali, rasipanje opštinskih para dok, po njima, mnogi građani đive u krajnjem siroamštvu, bez vode i insfratsrukture.

U saopstenju je navedeno i da se predsiednik Muja vratio brzo jer mu je “Ministarstvo Finansija zatražilo da hitno dostavi rebalans budžeta i pozvao je svoje podređene na hitan sastanak kako bi pregledali ‘ilegalno’ budžet bez konsultacije sa Skupštinom opštine”.
   
Svoje dojučerašnje kolege i partijske drugove optužio je i Zafir Berisha sada iz Demokratske Unije Prizrena tereteći vladajuću opštinsku strukturu za ”sklapanje nezakonitih ugovora i ogromne troškove predajuči lažan izvještaj Generalnom auditoriju”.

U svom stilu reagovali su juče i priapdnici pokreta Samopredeljenje . Oni su trakama, poput onih kojih postavlja policija kada vrši uviđaj, ogradili predsjedničku palatu ispisavši da je  tu zona kriminala . Policija je obezbeđivala skup, koji je prošao mirno, ali su, kako su prenijeli neki lokalni elektronski mediji, ipak nekoliko pripadnika ovog pokreta privedena.
 
“Izolovali smo zonu kriminala ovdje pored opštine u Prizrenu, dakle pored kuče Ramadana Muje zato sto nam ova opstinska vlada pokazuje da je svakim danom sve korumpiranija I na osnovu predvidjanja kancelarije Generalnog auditorijuma ova opstina na svim nivoima ima teske pronevere “ izjavio je predstavnik pokreta Samopredeljenje ispred predsjedničke palate. 

Oglasili su se konferencijom za novinare opštinski čelnici, ovom prilikom bez predsjednika Muje. Šef za informisanje Ymer Berisha osvrnuo se najpre na boravak u Dubrovniku.

“Putovanje u Dubrovnik organizovano je na osnovu skupštinske odluke i tamo je učešćeje uzela i opozicija koja učestvuje u radu skupštine. Jednoglasno su prihvatili da borave u Dubrovniku pet dana. Poseta je dakle bila na osvovu skupštineke odluke i predsjednik Muja, poštujući politiku koja je na snazi u Prizrenu. Samo se pridružio odbornicima. Tu nije bilo nikakvih tendencija“, kazao je Berisha i posebno naglasio.

“Direktori su putovali u Dubrovnik na zahtjev odbornika jer je vrlo jasno da je politika odbornika zavisna od direktora. Zato su sami odbornici tražili da sa njima putuju i direktori kako bi opuštenije  pričali o projektima koji treba da se realizuju“.
I direktor za finasije i budžet Mehmed Bütüç negirao je optužbe opozicije o hitnom rebalansu budžeta od strane nadležnog  ministarstva.

“Nismo dobili ništa iz ministarstva za ekonomiju i fiansije o rebalansu budžeta. Znači informacije koje se prezentuju javnosti - nisu tačne. Poznato je da kada treba da se izvrši rebalans budžeta to najprije treba da prođe kroz komitet za finansije i politiku, onda skupštinsku proceduru . Do sada mi nismo dobili nikakvu najavu ili zahtjev za rebalans budeta”, kazao je Bütüç.
{jcomments on}