Turska finansira škole na Kosovu, a kosovski studenti masovno odlaze na turske univerzitete. Hiljadu studenata sa Kosova trenutno je upisano na turskim univerzitetima.

Turski investitori otvorili su 2000. godine koledž Mehmet Akif, prvu privatnu školu izgrađenu poslije oružanog sukoba na Kosovu. Škola obuhvata učenike od predškolskog uzrasta do 12. razreda i nudi nastavu na albanskom, turskom i engleskom jeziku, a takođe ima kampuse u Prizrenu i Đakovici.

Turska vlada takođe planira da otvori univerzitet u Lipljanu i obećava da će investirati preko 100 miliona eura u njegovu izgradnju. Opština je već odvojila 400 hektara zemljišta za univerzitet, koji će, prema riječima gradonačelnika, biti najnapredniji u regionu.

Kao što pokazuju projekti poput ovih, Turska i Kosovo razvili su čvrste odnose u obrazovnom sektoru. Turska ne samo da je uključena u izgradnju obrazovne infrastrukture na Kosovu, nego i mnogi mladi ljudi sa Kosova odlaze u Tursku da bi stekli univerzitetsko obrazovanje.

Privatno finansirane stipendije, kao i one koje obezbjeđuje turska vlada, omogućavaju to sve većem broju studenata. Kulturni afiniteti između dvije zemlje takođe pružaju utjehu studentima koji traže osjećaj doma daleko od svoje kuće.

U poređenju sa evropskim i američkim univerzitetima, turski univerziteti su finansijski mnogo pristupačniji, a i dalje nude kvalitetno obrazovanje. Prema ambasadi Kosova u Ankari, oko 1.000 kosovskih studenata trenutno je upisano u turske ustanove visokog obrazovanja.

Dritero Bala, student medicine sa Kosova, smatra da je studiranje u Turskoj pozitivna investicija u njegovom životu, zbog kvaliteta obrazovanja i prijateljstava koja je sklopio.

Mnogi se slažu da gostoljubiva atmosfera u Turskoj, kao i kultura i religija koju Turska i Kosovo djele, čine tu zemlju idealnim mjestom za studiranje.

„Bilo je lako prilagoditi se životu u Turskoj, s obzirom da sam rođen u Prizrenu koji ima veliku tursku populaciju i bogatu historiju otomanske tradicije“, kaže Bala. „Svaki put kada kažem Turcima da sam sa Kosova, oni me srdačno pozdrave riječima 'bizim toprak' (naša zemlja).“

Njegova koleginica, studentkinja medicine Blerim Miftiju, koja je trenutno na Univerzitetu Istanbula, objašnjava da ju je njeno prethodno znanje o Turskoj, kao i blizina Istanbula i Kosova, dovelo do toga da odluči da studira tamo.

„Biti Albanac u Turskoj nije drugačije nego biti Turčin iz Istanbula“, kaže Miftiju, dodajući da se „nikada nije osjećala kao stranac u Istanbulu“.

Međutim, kao i mnogi, ona brine da će joj situacija kod kuće otežati da nađe posao, uprkos visokom kvalitetu obrazovanja koje je stekla.

„Završiću specijalizaciju za devet mjeseci i moj plan je da se vratim na Kosovo. Međutim, s obzirom da se tamo ništa ne mjenja, razmišljam da li bi možda trebalo da ostanem. Nadam se da ću biti u mogućnosti da pronađem posao na Kosovu koji mi omogućava da iskoristim znanje koje sam stekla u Turskoj“, rekla je Miftiju.

Turski ambasador na Kosovu Songul Ozan kaže da je ulaganje u obrazovni sistem Kosova u dalje stub bilateralnih odnosa.

Komentator Fatlum Sadiku se slaže. „Nema sumnje da svakog mjeseca Kosovo i Turska imaju bliskije odnose. Turska investira u opipljiva područja, koja unapređuju živote građana i pripremaju ih za budućnost“, rekao je on.
/SETimes/