Obeležavanje Vidovdana na Kosovu počelo je liturgijom u manastiru Gračanica, a potom je patrijarh srpski Irinej služio pomen i parastos ispred spomenika kosovskih junaka na Gazimestanu, na kome se okupilo nekoliko hiljada Srba svih uzrasta sa Kosova i iz regiona. Za njihovu bezbezdnost angažovano je bilo oko 1200 pripadnika kosovske policije.

Nakon parastosa, patrijarh Irinej je poručio narodu da nastave da borave na Kosovu a izbeglima da se vrate.

“Mi vam poručujemo da ostanete verni svome otačarstvu i svome Kosovu. Neće ih Gospod ostaviti, neće ih, nadamo se, ni Srbija ostaviti. A onima koji su još u izbeglištvu, bez kuća svojih, bez svetinja svojih, bez grobalja svojih, poručujem da se vrate, da dođu na Kosovo. Gospod će pomoći da ponovo obnove domove svoje, da podignu crkve svoje i manastire svoje”, kazao je Irinej.

Na Gazimestanu je među prisutnima bio ministar za Kosovo u Vladi Srbije, Goran Bogdanović, državni sekretar Oliver Ivanović, a njima se pridružio i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Ovaj skup ni ove godine nije protekao bez provokativnih parola i slogana, uglavnom članova Obraza, Srpskog narodnog pokreta i nacionalističkog pokreta Naši:

“Bože ne znam šta mi je, pale mi se džamije, pale mi se džamije. Svake noći u mom snu, džamije u plamenu.” “Ratko Mladić – Ratko Mladić” “Spasi Srbiju i ubi' se, Borise”

Isti ovi pripadnici nisu iskazali poštovanje ni prestolonasledniku Karađorđeviću, poručujući mu da, između ostalog, “nauči srpski”, i uzvikujući “Ratko Mladić”, našta je on onda reagovao:

“Ćutite, ćutite, imajte poštovanje”, kazao je Karađorđević, a potom nastavio: Časni oče, monasi i monahinje, evo nas opet na Gazimestanu. Za nas to je sveto mesto, a tako će uvek biti. Svi mi, moja supruga i ja, deo smo ove zemlje. Ovde smo jer znamo ko smo, i da pokažemo da je ovo naša zemlja, da naši preci žive za nama i da će uvek živeti. Sigurno je da je ovde naša prošlost, ali mi je želja da vam kažem da je ovde i naša sadašnjost, i da ovde trebamo da gradimo i našu budućnost”, kazao je prestolonaslednik Karađorđević.

Pre parastosa, prisutni na Gazimestanu su uglavno mirno šetali ili sedeli pored spomenika, uživajući u ovom danu.

“Ovo je najlepši dan za mene. Oduvek sam želela da dođem posle rata na Kosovo, i ovo je prvi put posle osam godina da sam ovde. Jako sam uzbuđena i srećna zbog toga”, kazala je Snežana Milićević iz Prištine, koja inače sada živi na Novom Zelandu.

“Od 2006. dolazim ovde. Ovo predstavlja sve, vreme je da se okrenemo ovom danu svi Srbi”, kazao je Zlatan Mišić iz Banja Luke.

Radio Slobodna Evropa