Skupština Kosova je zabilježila rekord zbog malog broja usvojenih Zakona u jednoj radnoj sezoni. Od 22. februara, kada je i konstituisan njen sastav, Skupština je usvojilka nešto manje od 10 Zakona.

Driton Selmanaj iz Demokratskog Instituta Kosova, organizacije koja nadgleda rad Skupštine izjavio je u ponedjeljak da ove godine zakonodavni organ Kosova prolazi kroz najlošiji period u oblasti usvajanja Zakona.

Prema njegovim riječima, neefikasnost rada kosovskog Parlamenta dolazi zbog nedovoljnog broja procesuiranih Zakona od strane Vlade, ali kao posledica se navodi i nedovoljno  zalaganje samih poslanika u pomenutoj oblasti.

„Skupština Kosova je zanemarila gotovo do maksimuma usvajanje Zakona. Možda nije kriva samo Skupština, već i Vlada Kosova kao jedini pokrovitelj za većinu Zakona. Međutim, to ne oslobađa ni paralamentarce od odgovornosti jer pravo za iniciranje zakonodavstva ima i Skupština Kosova preko svojih paralamentarnih komisija, odnosno parlamentarnih grupa, a tako nešto se nije dogodilo“, tvrdi Selmanaj.