Komandant KFOR-a Erhard Buhler ocjenio je da je bezbjednosna situacija na Kosovu mirna i stabilna i da nije vjerovatno da će doći do ozbiljnih nemira. “Međutim, bezbjednosna situacija na sjeveru je donekle drugačija, i tu postoji potencijal za nasilje”, kazao je Buhler.

General Erhard Buhler je ovo rekao na sastanku sa učesnicima XI Konferencije mladih lidera Evrope – Atlantik-Brike. Buhler je gostima prenio  da KFOR ima visok stepen spremnosti, fleksibilnost i mobilnu operativnu strukturu zasnovanu na dve multinacionalne borbene grupe koje su sposobne za razmještanje širom Kosova, saopšteno je medijima iz KFOR-a.

“Postalo je jasno da misija KFOR-a i dalje treba da bude nastavljena i tokom narednih godina. Neka politička pitanja još nisu rješena i zahtjevaju prisustvo misije pod vođstvom NATO-a. Jedno od tih pitanja je administrativna linija razgraničenja sa Srbijom, nad kojom samo KFOR ima odgovornost u skladu sa međunarodnim pravom”, rekao je Buhler, a prenosi KFOR.

Konferencija koja se po drugi put održava u Prištini trajeće do četvrtka, 30 juna, a glavna tema diskusije će biti „Kretanje ka novim vidicima – budućnost translatlantskih odnosa i Evropske unije“. Buhler je primio 65 učesnika iz preko 20 zemalja Evrope i SAD, iz oblasti politike, poslovodstva i medija.