Srbija u julu priznaje Republiku Kosovo! Naime, Edita Tahiri, šefica prištinskog pregovaračkog tima, otkrila je juče da su stavovi Prištine i Beograda „dosta približeni“, te da je uvjerena da će „početkom jula Srbija prihvatiti sve sporazume posrednika EU Roberta Koopera“, to jest Beograd će priznati pasoše, registarske tablice, vozačke i saobraćajne dozvole, kao i pečate carine Kosova.

Priznavanjem ovih dokumenata Srbija će i de jure priznati postojanje Republike Kosovo!
- Stavovi Prištine i Beograda dosta su približeni. Naša je strana u principu dala saglasnost za prijedloge koje je 6. juna dao Robert Kooper (posrednik EU) - rekla je Tahirijeva. Prema njenim rečima, Srbija će u julu priznati pečate Carine Kosova onako kako ih je priznala i kako ih primjenjuje EU. Sporazum, takođe, predviđa da Srbija prizna registarske tablice Kosova sa oznakom RKS (Republika Kosovo), dok će kosovskim Srbima koji to ne budu željeli biti omogućeno da dobiju stare registarske tablice sa oznakama KS, koje su ranije izdavane na Kosovu. Na Kosovu se, međutim, više neće moći koristiti bivše registarske tablice kosovskih gradova izdatih od strane SRJ ili Srbije. Prema nacrtu sporazuma, građani Kosova će samo sa ličnim kartama moći da uđu u Srbiju, a kada građanin Kosova u tranzitu za druge zemlje prolazi kroz Srbiju na graničnom prelazu između Srbije i druge zemlje, na ulasku u tu zemlju pokazuje pasoš Republike Kosovo. Pored toga, sporazum, takođe, predviđa priznanje vozačkih i saobraćajnih dozvola Kosova.

Da li će od jula Srbija priznati pasoše i registarske tablice Republike Kosova, šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović demantuje izjave svoje kolegice u dijalogu.

"Teško mi je da komentarišem izjave Edite Tahiri. Smatram da nije konstruktivno i nije dobro pričati o detaljima sporazuma, kada dogovor još nije postignut", rekao je Stefanović. On je ponovio da je bitno da se sa Kosovom postigne sporazum, ali da nikakvo priznanje ne dolazi u obzir.
"O ovih šest sporazuma se još uvijek dogovara, još ništa nije konačno. Mi bismo voljeli da se dogovorimo, ali nikakvo priznanje ne dolazi u obzir", objašnjava on, napominjući da je njegov tim, a ne neko sa strane, pravio modalitete.
"Ovih šest sporazuma su modaliteti naših prijedloga. Ne Kooperovog, koji je samo posrednik, a ni Prištine",  priča on.
"Mi jesmo za slobodu kretanja roba i usluga, ali da carinska dokumentacija bude statusno neutralna", objašnjava on. S druge strane, što se tiče pasoša i registracije, Stefanović je rekao:
 
Posebnim sporazumom između osiguravajućih društava Kosova i Srbije treba da se uredi i način kompenzacije štete. U sporazumu o telekomunikacijama, prema riječima Edite Tahiri, biće prekinut rad mobilne i fiksne telefonije iz Srbije na teritoriji Kosova, time što će se postići sporazum o romingu pod vrlo povoljnim uslovima, uz obezbjeđivanje visokog kvaliteta usluga i prihvatljivim tarifama. U oblasti energetike pak predviđa se uspostavljanje saradnje između dva elektroenergetska sistema, u kojima će se poštovati dokument usvojen u Atini koji uređuje te odnose.
{jcomments on}