Međunarodna civilna kancelarija (ICO) je odlučila da od 1. septembra ove godine zatvori svoje regionalne kancelarije u Peći, Prizrenu, Gnjilanu i Prištini. Sa radom nastavlja kancelarija u Mitrovici.

U saopštenju ICO-a dostavljenom medijima navodi se da zatvaranje ovih kancelarija predstavlja dio reorganizacije ICO-a prema odredbama Ahtisarijevog plana.

“Odsjek za pitanja zajednica, koji se nalazi u glavnoj kancelariji ICO-a u Prištini, će biti reorganizovan kako bi pratio dešavanja u ovim regionima i kako bi omogućio ICO-u da očuva svoje kapacitete”, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će kancelarija ICO-a u Mitrovici nastaviti da radi, u cilju podrške Vladi Kosova u formiranju nove opštine Sjeverna Mitrovica.

Zamjenik Međunarodnog civilnog predstavnika Christopher Rowen je kazao da zatvaranje kancelarija u Peći, Prizrenu, Gnjilanu i Prištini ne znači da će ICO prestati da se interesuje za ove opštine.

„Mi ćemo nadgledati sprovođenje decentralizacije i mjera za očuvanje vjerskog i kulturnog naslijeđa sa strateškog nivoa. ICO će nastaviti da podržava, pomaže i savjetuje lokalne i centralne institucije iz glavne kancelarije u Prištini“, rekao je Rowen u izjavi dostavljenoj medijima.
{jcomments on}