Elektroenergetska korporacija Kosova bi mogla da pristupi sjeveru Kosova ukoliko se potpiše energetski sporazum Prištine i Beograda, piše dnevna štampa.

Direktor KEK-a Arben Gjukaj je rekao da je korporacija već pripremila operativni plan za čitanje brojila u sjevernom dijelu Kosova.

Šefica kosovske delegacije u pregovorima s Beogradom Edita Tahiri je rekla za prištinski dnevnik da će "jedna od tačaka sporazuma sa Srbijom biti i normalizacija plaćanja potrošene energije KEK-u u sjevernom dijelu Kosova".

Koha ditore navodi da bi eventualni sporazum između Prištine i Beograda u oblasti energetike omogućio taj pristup KEK-u prvi put od 1999.

"Sporazum će omogućiti KEK-u pristup kod onih potrošača koji nisu vršili svoje obaveze do sada. Ovaj sporazum predviđa plan normalizacije plaćanja za od strane jednog dijela srpskih potrošaca koji uzimaju struju od KEK-a, ali je ne plaćaju", rekla je Tahirijeva.

"Mi smo odavno pripremili operativni plan za pristup u sjevernom dijelu Kosova, ali nismo mogli da ga realizujemo zbog bezbjednosnih razloga. U trenutku kada budemo imali podršku od strane bezbjednosnih snaga, mi ćemo sprovoditi plan, jer do sada nije bilo bezbjednost za naše radnike", rekao je Gjukaj i dodao da će u ovom slučaju "KEK tretirati ovaj dio kao i svaki drugi dio Kosova".

Kako je kazao, pristup u sjevernom dijelu Kosova podrazumjeva eliminisanje gubitaka za KEK, ali i mogućnost da se građanima pruže bolje usluge.

KEK navodi da su mjesečni gubici na sjevernom dijelu Kosova oko dva miliona eura.