Tim savjetnika Fatmir Sejdiua za vrijeme kada je bio šef države, prema revizorima, nisu plaćani u skladu sa zakonom iz javnog budžeta. Ured Generalnog revizora utvrdio da je od januara do septembra, kada je Sejdiu bio prisiljen napustiti ovo mjesto zbog ustavnog kršenja, od strane Predsjedništva bilo utrošeno oko 70 hiljada eura za plaćanje njegovih šest savjetnika.

Prema revizorima, isplate za savjetnike bile su davane iz linije roba i usluga i bili su tretirani kao zaposleni pod ugovorom. Ali kupovina intelektualnih i savjetodavnih usluga, prema revizorima je urađena zanemarujući Zakon o nabavkama.

"Predsjednički savjetnici se imenjuju i ne trebaju se tretirati kao zaposlenici pod ugovorom. Oni bi također trebali biti plaćeni putem liste o platama", stoji u izvještaju, prema kojem je predsjednik imao šest političkih savjetnika, koji su bili, kako stoji u izvještaju, plaćeni iz linije roba i usluga do septembra 2010. godine a ne putem platne liste onako kako je i propisano zakonom.

"Troškovi za intelektualne usluge nisu davani preko redovnih procedura određenih zakonom. Predsjednički politički savjetnici nisu bili isplaćivani putem platne liste do septembra. Urađeni su ugovori za konsultantske usluge bez regularne pravne procedure", zaključili su revizori. Revizori su također dali zamjerke o angažovanju jednog savjetnika od samog predsjednika Sejdiua.

"Troškovi u vrijednosti od 1.275 eura su ostvareni bez pravnih procedura. Ovo je urađeno potpisanim ugovorom između predsjedničkih savjetnika i samog predsjednika, koje nije u skladu s važećim regulatornim okvirom", stoji u izvješću.

Prema revizorima, ugovori o djelu za konsultantske usluge za potrebe Ureda predsjednika nisu urađeni od od nekompetentne osobe.
{jcomments on}