General Erhard Buhler, komandant KFOR-a stabilnom je ocjenio bezbjednosnu situaciju na Kosovu. Na sjeveru ima povremenih incidenata, ali se preduzimaju preventivno-operativne mjere na njihovom suzbijanju. Sve što se preduzima na tom planu nije usmjereno prema pripadnicima nijedne nacionalne zajednice nego, kako je naglasio, na suzbijanju kriminala, dakle kriminalaca koji djeluju u ovom djelu Kosova.

Komandant Buhler je prilikom sinoćnje posjete Prizrenu, gdje je u ovdašnjem hamamu prisustvovao oproštajnom susretu povodom prerane smrti jednog ovdašnjeg umjetnika, kako je kazao njegovog i prijatelja njegovog naroda, nakon toga je novinarima pojasnio i nedavni sastanak sa šefom generalštaba srpske vojske generalom Miletićem. To on, ali i njegovi predhodnici su radili, u sklopu svojih redovnih aktivnosti na svaka tri mjeseca. 
 
Posebno se osvrnuo na njegov prijedlog da pripadnici Kosovskuh bezbjednosnih snaga učestvuju u određenim misijama a sve u cilju što boljeg partnetiteta, bezbjednosti i saradnje u regionu.
 
"To sam predložio jer imamo potrebe za transparentnošću u regionu, i da se zna sa kojim snagama raspolažu zemlje u okruženju. Treba svakako podržati sve što vodi regionalnoj stabilnosti i saradnji. U tom kontekstu funkcionišu i moji vojnici. I u tom cilju  razgovarao i sa ministrom Çekuom, ali i sa predstavnicima svih armija u regionu", rekao je general Buhler dodavši  da je srpskom šefu generalštaba to govorio u svoje ime.
 
"Međutim mišljenja sam da je taj prijedlog dobro shvaćen i u zajedničkom je interesu".
 
Upitan kakve realne rezultate očekuje pošto je ovo prvi put da jedan tako visoki NATO oficir predloži  da pripadnici FSK-a zaista učestvuju u nekoj od predloženih misija - general Buhler je odgovorio.
 
"Ja nisam govorio o zajedničkim misijama, govorio sam o partnerstvu i transparentnosti. Međutim, nije isključeno da FSK dostigne kapacitete kako bi učestvovali i u NATO misijama. O tome treba da odluči Vlada Kosova. Ali uvjeren sam, bez razlike na sve, da su bezbjednosne snage Kosova dosta uznapredovale, pogotovu  u oblasti deminiranja i pružanja medicinske pomoći. Mi želimo da formiramo FSK sa NATO standardima i na tom planu ja sam veliki optimista”.  
{jcomments on}