Ključni element normalizacije mora da bude da Srbija ne smije da pravi probleme Kosovu na njegovom putu u EU, rekla je Pack.

Ne može se ući u Evropsku uniju, a da nisu uspostavljeni prijateljski odnosi sa najbližim susjedima, ocjenila je poslanik Evropskog parlamenta Doris Pack i poručila da će Srbija morati da normalizuje odnose sa Kosovom.

"Kakvu formu će to imati ne znam, ali ključni element te normalizacije mora da bude da Srbija ne smije da pravi probleme Kosovu na njegovom putu u EU", rekla je Pak za Radio Slobodna Evropa.

Mislim da bi najbolje rješenje bilo kada bi na kraju pregovora Srbija priznala Kosovo, ali moguće da će se ukazati i neka druga rješenja, ocjenila je ona.

Pack je rekla da je i ranije govorila da će Srbija, ukoliko želi da se pridruži EU, kako se bude bližio kraj tog procesa, a on će trajati nekoliko godina, morati da pokaže da je dovela u red svoje odnose sa Kosovom.

Kako će ti odnosi biti uređeni, to je sasvim drugo pitanje, rekla je Pack.

Upitana da li će Srbija na kraju procesa pridruživanja Uniji morati da prizna nezavisnost Kosova, Pack je rekla da će se to videti na kraju procesa.

"U ovom trenutku dvije strane vode dijalog. Ako srpska i kosovska strana budu postigle aranžmane i rješenja koja će olakšati život ljudi na Kosovu, to će biti pozdravljeno", rekla je Pack.

Ono što je sasvim jasno, rekla je Pack, jeste da će Srbija morati da napusti politiku postavljanja prepreka Kosovu, odnosno, moraće da prihvati da i Kosovo postane član Unije.