Organizovani kriminal i pitanje carina su ključni problemi na sjeveru Kosova, smatra ambasador Velike Britanije u Prištini Ian Cameron Cliff.

Kao moguće rješenje za organizovani kriminal britanski ambasador vidi u razvoju ekonomije. Kada je riječ o problemu carine, Ian Cameron Cliff u izjavi za medije navodi da nije logično da se ne ubiru prihodi ni u Srbiji, ni na Kosovu, te da se ovo veoma važno političko pitanje mora rješavti kroz dijalog između Prištine i Beograda.

On je ocjenio da trenutno mnogo robe dolazi i odlazi sa Kosova putem šverca, što se može odraziti na bezbjednost zemlje.

Govoreći o bezbjednosnim rizicima britanski ambasador vjeruje da je porijeklo najvećeg od njih vezano za organizovani kriminal.

"Uloga Kosovske policije je važna i imamo trenutno problem sa rotacijom komandira. Nadam se da će se između policije, EULEX-a i lokalnih predstavnika naći rješenje, ali nije dobro za bezbjednost da policija ne radi na normalan način", dodao je Cliff.

Po pitanju dijaloga između Prištine i Beograda koji se vodi u Briselu, britanski ambasador je optimista u pogledu šest tema koje su na stolu.

"Mislim da je za trgovinu i ekonomiju, veoma važno da Srbija prizna carinske pečate. Takođe tu spada i rješenje o slobodi kretanja, jer je to jako važno za obične ljude. Vjerujem da će rezultati biti postignuti prije ljetnjih odmora", istakao je on.

Britanski ambasador smatra da Kosovo neće biti prepreka Srbiji za ulazak u Evropsku uniju, ali da između ove dvije zemlje moraju da postoje saradnja i dobrosusjedski odnosi.

Sjever Kosova jedan je od glavnih problema u regionu, smatra Cliff navodeći pritom da će možda kroz dijalog Prištine i Beograda biti pronađeno neko rješenje za praktična pitanja.

On je isključio mogućnost podjele Kosova, jer bi se, kako je rekao, time stvorio loš primjer za Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju pa i samu Srbiju i da podjela kao takva ne predstavlja opciju.