Koalicija za REKOM nije uspjela da preda peticiju za osnivanje komisije za činjenice o žrtvama i ratnim zločinima predsjednicima Srbije, Kosova i Makedonije.

Koalicija ze REKOM planirala je da peticiju preda Borisu Tadiću, Atifeti Jahjagi i Đorgu Ivanovu od 20. do 24. juna.

Služba predsjednika Srbije obavjestila je Koaliciju za REKOM da je Tadić zauzet i preporučila da peticiju preda Službi Predsjedništva Srbije, što je Koalicija odbila kao neprihvatljivo i uvrijedljivo rješenje.

Predsjednica Kosova nije prihvatila da primi zahtjev i peticiju građana za osnivanje REKOM, smatrajući da nije nadlježna, dok koalicija nije uspjela ni da zakaže susret sa makedonskim predsjednikom, jer je u toj zemlji u toku formiranje vlade.

Koalicija za REKOM ohrabruje predsjednicu Kosova, Atifete Jahjaga da se pridruži političarima u regionu koji podržavaju osnivanje REKOM, kao važan vansudski mehanizam za suočavanje sa prošlošću, a poziva Borisa Tadića da osnivanje REKOM uvrsti u prioritete svojig državnih obaveza.

U saopštenju Koalicija za REKOM podsjeća je da je 100.000 građana Kosova podržalo regionalnu inicijativu upravo zato što poziva na poštovanje i priznavanje žrtava ratnih zločina.

Koalicija je 21. juna 2011. predala predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću, 22. juna kabinetu predsjednika Slovenije i 23. juna članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željku Komšiću peticiju 500.000 građana postjugoslovenskih zemalja za osnivanje REKOM.

Koalicija za REKOM broji 1.600 nevladinih organizacija, udruženja žrtava, veterana, novinara, predstavnika vjerskih zajednica, članova porodica žrtava i uglednih pojedinaca iz regije.