Skandalozna krađa koja se desila prije više od dvije godine u sobi za dokaze u zgradi Policije Kosova, petvorila se u ping-pong igru EULEX-a i lokalne policije. Nakon neuspjeha državnih institucija, za rasvjetu ovog državnog skandala, slučaj je preuzela misija Evropske unije za vladavine prava na Kosovu, EULEX. No, baš kao i lokalne institucije i ovi nisu uspjeli riješiti ovu tajanstvenu krađu. I, opet nakon jako dugo vremena slučaj će uskoro biti vraćen na domaće institucije.

Štoviše, prema stručnjacima sigurnosni, ova igra između lokalaca i međunarodnjaka najbolje govori da nijedna strana nije zainteresirana da rasvjetli ovaj slučaj. Međunarodni istraživači EULEX-a, koji su na ovom slučaju, dugo vremena su dizali "prašinu" da je istraga sužena, i izjavili da čak postoje i nekoliko osumnjičenih.

Međutim, uprkos ovim obećanjima i dvije godine nakon krađe u Policiji Kosova niko nije uhapšen ili procesuiran. Dužnosnici EULEX-a kažu da je istraga tehnički suspendirana, s druge strane kosovski policijski organi očekuju da preuzmu slučaj.

/zeri/
{jcomments on}