Po drugi put u toku ovog mjeseca protestvovali su građani sela  Reštane u suvorečkoj opštini zbog, kako tvrde, nerealnog plaćanja njihovog zemljišta namjenjenog autoputu. Ako se nešto ne promjeni najavljuju radiaklizaciju protesta.

Nezadovoljni visinom plaćanja imovine koja im se zauzima zbog izgradnje autoputa stanovnici Reštana i Suve Reke  protestvovali su na djelu gdje treba da prođe ova saobraćajnica. Oni tvrde da cijena nije realna koju dobijaju za svoju zemlju od koje su živeli proizvodeći grožđe.
 
“Plaćaju nam pet i po eura po metru kvadratnom. To je naš problem i tražimo da nam neko odgovori zašto je to tako. Mi smo nezadovoljni firmom koja je izvršila procjenu. Tražimo nezavisnu komisiju kako bi ponovo procjenila zemljište i dala nam realnu cijenu. Drugo ništa ne želimo” kazao je Vesel Kryeziu.
 
“Cijena koju je predložila firma koja je vršila procjenu je smešna. Imanje na putu za Pečane, gdje treba da prodje autoput, prodavano je za šest i po hiljade eura po aru a sada dobijamo 500 do 600 eura, dakle deset puta manje” kazao je Sadik Kuçi dodavši da se tu proizvodilo najbolje grozđe od kojeg su živjeli decenijama unazad.
 
Građani su istakli i da znaju za planove nekih koji žele na njihovoj zemlji da grade objekte i dodatno se obogate.
 
“Osporava se put od oko sto ili 120 metara, ali se ne osporava drugi dio. Mi, naime, imamo informaciju da će se tu graditi benzinska pumpa, servis i restoran. Ako treba da se nešto gradi na privatnoj zemlji onda ćemo mi da gradimo a ne tamo neki iz Prištine – naglasio je  Sadik Shala.
 
Protestanti su najavili radikazlizaciju protesta ukoliko se ne prihvate njihovi zahtjevi. Rekli su da će ići i dotle da će zaustaviti radove na autoputu.
 
“Ukoliko ne uspjemo u svojim zahtjevima - do ovog stuba moći će da nastave sa radom, ali više nećemo dozvoliti. Svaki vlasnik zemljišta će ovdje izići sa svojom familijom i braniti svoju imovinu - nećemo dozvoliti nastavak radova na autoputu” - zapretio je Vesel Kryeziu.     
 
Ovo je drugi put u toku ovog mjeseca da građani suvorečke opštine protestuju izražavajući svoje neslaganje zbog niskih cijena oduzete im zemlje za gradnju autoputa.
 
Oni, naglašavaju, da nisu protivu saobraćajnice, ali traže da im na ime oduzeta imovine realno bude plaćeno a ne i 10 puta manje od tržišne cijene.