Ministar spoljnih poslova Češke Karel Schwarzenberg izjavio je tokom prvog dana boravka na Kosovu da se svi problemi na Balkanu mogu rješiti jedino integracijom država u Evropsku uniju, uz to naglašavajući da su dobrosusjedski odnosi jasan uslov svim zemljama koje teže ka EU, što važi i za Srbiju.

"Ne mislim da bi trebalo postavljati uslove jedni drugima, ali smatram da je važnije da Srbija počne da se ponaša kao prijateljski susjed, nego da službeno prizna Kosovo", rekao je Karel Schwarzenberg, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Učlanjenje u EU treba biti na osnovu individualnog progresa jedne zemlje, ali ukoliko je Srbija brža i prije nego što se primi u EU, mora kao što znamo i što je na osnovu Kopenhagen kriterijuma da rješi problem sa svojim susjedima, rekao je češki ministar, ističući da je to jasan uslov za sve prije nego što postanu članice EU.

Ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hoxhaj podvukao je da Srbija neće moći da se integriše u EU ukoliko prethodno ne sredi odnose sa svim svojim susjedima.

"Samo prihvatanjem realnosti na Kosovu, politika u Srbiji i građani Srbije moći će da se fokusiraju na svoje unutrašnje probleme", rekao je Hoxhaj.

On je dodao da je "prošlo vrijeme kada su narodi i političke elite težile da pronađu sreću van svojih državnih granica.

Hoxhaj je takođe naglasio da je zahtjev Kosova da se ne kasni da procesima integracije, da ne ostane izolovan i da njegov narod ne ostane zaboravljen na putu evropskih integracija.