U Ajvaliji kod Prištine danas je postavljen kamen temeljac za igradnju Palate pravde. Projekat finansira Evropska komisija a cilj je, kako je rečeno, poboljšanje rada pravosudnog sistema na Kosovu.

Na ceremoniji polaganja kamena temeljca koja je danas u Ajvaliji okupila najviše predstavnike kosovskih institucija i EULEX-a, među kojima su bili kosovski premijer Hashima Thaçi, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i šef EULEX-a Xavier de Marniak, rečeno je da će Palata pravde omogućiti javni pristup i povjerenje u pravosudni sektor i poboljšati efikasnost pravosuđa. Predviđeno je da u Palati pravde bude smješteno 12 glavnih pravosudnih institucija.

Nakon ozvaničenja početka izgradnje ministar pravde i potpredsjednik Vlade Kosova, Hajredin Kuçi, izjavio je za medije da je uspostavljanje reda i mira prioritet kosovske vlade.

“Naš cilj nisu samo plate za sudije i tužioce već dobar rad pravosuđa. Ovo će biti identitet Kosova. Ovo će biti dobro mjesto i za rad sudova ali i za sve građane Kosova koji će na ovaj način imati bolji pristup pravdi i biće i dobra motivacija za sve one koji traže pravdu”, rekao je Kuçi.

On smatra da je pravosuđe na Kosovu dovoljno stabilno da može da upravlja jednom ovakvom institucijom.

“Mi smo u procesu reforme i tranzicije kao što su i druge zemlje oko nas. Mislim da zajedno sa međunarodnom zajednicom, koja je ovde i zajedno sa našim sudijama koji imaju dovoljno iskustva možemo da uspostavimo pravdu na Kosovu “, rekao je kosovski ministar pravde i napomenuo da je “svim zemljama, pa i Kosovu dok ne postanu članice UN-a potrebna pomoć i saradnja sa međunarodnom zajednicom”.

Evropska komisija je u ovaj projekat uložila više od 25 miliona eura.